Voegwerken

Voegwerken als deel van een gevelrenovatie in voegkleur naar keuze en volgens de klassieke voeg, platvol gladde voeg, schaduwvoeg, verdiepte voeg

Voegwerken of beter bekend als simpelweg voegen gaat over het herstellen van voegwerk bij gevels uit bakstenen, dit naar aanleiding van een opfrissing, verbouwing, maatregel tot vochtwering, tot gevelisolatie enz. Voegwerk omvat vooreerst de verwijdering van de bestaande voegen om deze opnieuw te zetten met deugdelijke mortelspecie. Wist je dat uw gevel gemiddeld tot wel 25% bestaat uit voegen? Ze kunnen in de loop van de tijd verslechteren door verschillende factoren zoals weersomstandigheden, vriestemperaturen, grondverzakkingen, luchtvervuiling, gebruik van minderwaardige voegspecie of gewoonweg door ouderdom. Uw gevel laten hervoegen is dus een belangrijk aspect binnen de gevelrenovatie.

Voor we een gevel hervoegen beginnen we met een beoordeling van de conditie van uw bestaande voegen. We bepalen de omvang van de slijtage, de te repareren zones en het type afscherming dat gebruikt moet worden. Hierna verwijderen we de versleten, gebarsten of geërodeerde voegen machinaal. Indien de voegen te smal zijn of het risico op beschadiging van uw gevelsteen te groot, slijpen we deze manueel uit met de kleine slijpschrijf. Hierna reinigen we de uitgeslepen voegzones om vuil en stof te verwijderen teneinde naderhand een goede hechting te hebben. Dit kan met een speciale voegborstel of met een hogedrukreiniger gebeuren. Bij het hervoegen is er keuze tussen verschillende soorten voegen en kleuren naargelang de originele bouwstijl en uw smaak.

Een overzicht van de bekendste voegsoorten zijn:

  • Platvol gladde voeg.
  • Licht verdiepte voeg.
  • Geborstelde of gekamde voeg.
  • Verdiepte voeg.
  • Shaduwvoeg
  • Holle voeg.
  • Gesneden voeg.

Hebt u liever een moderne voegloze look, dus zonder zichtbare voeg? Dan kunnen we met andere morteltypes werken of voor een andere afwerking zorgen. Wij geven hierin graag advies.

Voor een volledige gevelreiniging verwijzen we u graag naar onze pagina “gevelreiniging”.